áfonyás zabkex

photo1-2

Zabkex áfonyával és bűntudat nélkül

Mindenki szereti a kekszet, a keksz jó, a keksz finom. De hát instant cukor és szénhidrátbomba. Nem kicsit, nagyon.

Viszont mikor esik az eső, vagy szomorúak vagyunk, vagy csak úgy, jól esne egy finom, olvadós keksz a szájban, akkor ugyan semmi nem érdekel minket, de untána jön a bűntudat.

Tudjátok, mikor mormogjátok magatokban: “Futottam tegnap, meg tegnap előtt, meg azelőtt. Azért, hogy utána felzabáljak egy raklap kekszet. Nem. Nem eszem, egy jellem vagyok. Aztán mégis. És: Hello, Mr. Bűntudat.”

Ennek ellenére, sajnos imádom az édességet és szeretnék enni egy kekszet futás előtt, munka közben vagy csak úgy  bűntudat nélkül. Gondoltam hát egyet és kitaláltam egy jobbat, mint a müzliszelet vagy egy szimpla banán.

Mi van egy müzli szeletben? Sok zab, meg mag, meg méz – jobb esetben, rosszab esetben-  vagy glükózszirup. Szóval vegyünk egy adag vajat, egy adag őrölt földimogyorót, két marék áfonyát, egy fél banánt, hogy pótoljam a cukrot, feketecsoki (78% ) szeleteket egy nagy tojást és az elmaradhatatlan zabpelyhet, kétfélét kisebb gyorsan puhulót és sötétebb nagyobb pehlyűt. Mindkettő természetesen teljeskiőrlésű, bármint jelentsen is ez a szó, jelen esetben. Kész is.

MÜZLISZELETRE HAJAZÓ ÁFONYÁS ZABKEX

Összetevők

  • 200 g vaj
  • fél db banán
  • 2 marék áfonya
  • 2 kk vanília paszta
  • 1 db elég nagy tojás vagy két kisebb
  • 140 g őrölt sózatlan földimogyoró
  • 1 cs
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 180 g két féle zabpehely ha csak egyfélét kaptok akkor jobb ha gyorsan puhulót választotok
  • 2 ek apró kockákra darabolt csokoládé 72%
  • 2 kk fahéj

Elkészítése

  1. A sütőt 185 fokra előmelegítem. A vajat felolvasztom közepes lángon, egy kis lábosban, mikor felolvatt és letisztult, tovább főzöm amig megbarnul kicsit. Az így kapott megbarnult vajat egy nagy tálba öntöm, és 5 percig hűtöm. Majd elkeverem az előzőleg feldarabolt és összetört banánnal, hozzáadom a tojás(oka)t, a fahéjat és a vanília pasztát, selymesen lágy elegyet kell kapjak.
  2. Mehet a keverékbe ezután rögtön a porrá őrölt földimogyoró, egy csipet só és a szódabikarbóna. Mikor ezzel is megvagyok, elteszem a robotgépet és spatulára váltok, hozzákeverem a zabpelyhet és a csokidarabokat, majd legvégül elnagyolt mozdulatokkal az áfonyát.
  3. Mikor kész a tészta, két kanál segítségével egy sütőpapírral bélelt sekély sütőtálra teszek egyenként a tésztából kis halmokat, úgy 2-2 cm távolságra egymástól. Majd a már185 fokos sütőben 13 perc alatt készre sütöm. Szobahőmérsékleten kis üvegekbezárva sokáig eláll.

Lájkold, ha tetszik, írj ha kérdésed van!