Buche de Noel avagy karácsonyi fatörzs közkivánatra

yule log

A kisöcsém kedvence a fatörzs, ezért kitaláltam, hogy idén ezt a sütit is megpróbálom elkészíteni a családnak. Sikerült jelentem, csodaszép, mindenki odáig volt hogy milyen gyönyörű és milyen finom, és azt kell mondanom, hogy ahhoz képest hogy milyen bonyolultnak tűnik, tök egyszerű elkészíteni. Egy kis történelem: Régen a családok karácsony estéjén a tűz körül gyűltek [...]

A kisöcsém kedvence a fatörzs, ezért kitaláltam, hogy idén ezt a sütit is megpróbálom elkészíteni a családnak. Sikerült jelentem, csodaszép, mindenki odáig volt hogy milyen gyönyörű és milyen finom, és azt kell mondanom, hogy ahhoz képest hogy milyen bonyolultnak tűnik, tök egyszerű elkészíteni.

Egy kis történelem: Régen a családok karácsony estéjén a tűz körül gyűltek össze, ahova egy óriási farönköt állítottak, hogy a melege egész este kitartson. Levelekkel és szalagokkal díszítették, amelyet a legidősebb családtag (családfő) a szenteltvízes-olajos áldás után gyújtott meg, a rönk hamvait pedig megtartották, hogy a jövő évben megvédje a házat az ördögtől és a villámcsapástól. Ez a szokás a 12. század környékén terjedt el, Európa szeret mindenhol, Olaszországban crepponak, Angliában yule lognak hívják.

A fatörzset a modernizáció, a kályhák, radiátorok megjelenésével, a sütemény jelképezi.
Egyébként nem akartam feltenni, de a facebookon mindenki követelte a receptet így hát tessék.Egy

Összetevők

  • olaj kenéshez
  • 150 g kristálycukor
  • 250 g feketecsoki én Boci étcsokit használtam, szerintem tökéletes a süteményekhez
  • 6 db nagy tojás elválasztva
  • 400 ml tejszín kicsit felverve
  • 100 g fehércsoki olvasztva
  • 75 g málna fagyasztott
  • 75 g fekete áfonya fagyasztott (lehet csak málnát is haszálni)
  • 150 g vaj meggle yoghurtosat használtam
  • 200 g nádcukor arany
  • 50 g holland kakaópor
  • kb. 1 ek. tej

Elkészítése

  1. Először előmelegítem a sütőt 220 fokra, majd a sűtőpapírt méretre vágom, kiolajozom egy alacsony falú tepsimet (nekem az ikeából van és annyira szuper). A szétválasztott tojások sárgáját habosra keverem a kristálycukorral. 4 ek. hideg vízzel felolvasztom vízgőz fölött a feketecsokit és hozzákeverem a cukorral elkvert tojássárgájához.
  2. Habbá verem a tojásfehérjéket, majd egy fém kanállal elnagyolva hozzáadom a csokis keverékhez. A tésztát beleöntöm a már elkészített tepsimbe, elegyengetem és 15 perc alatt készre sütöm (amíg felemelkedik és épphogy megkapja a hő). Egy sütőpapírra fektetem, megvárom míg kihül.
  3. A tejszínt kicsit felhabosítom, a fehércsokit felolvasztom vízgőz fölött és a tejszínhez keverem, mikor kihült a tésztám a sütőpapír segítségével feltekerem, majd ismét kilapogatom. Megkenem a tejszínes krémmel megszórom a gyümölcsökkel, és feltekerem a hosszanti oldalával, mint egy bejglit.
  4. A csokis-vajkrémhez elkeverem a vajat, a cukorral és a kakaóporral, hozzáadom a tejet, megkenem vele a feltekert tortámat, egy villa segítségével a fatörzs barázdáit megformázom, majd díszítem. Én a díszítéshez 8 db koktélcseresznyét, átalam szárított kókuszforgácsot és pisztáciát használtam, de ez igazából mindenkinek a fantáziájára van bízva.

Ezúton is mindenkinek Boldog Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok, köszönöm, hogy vagytok!

 

Lájkold, ha tetszik, írj ha kérdésed van.