csokispárna

1900002_10202418613761208_1145123839_n

pain au chocolate

Nagyon régen nem írtam posztot. Így alakult, nem fogok mentegetőzni, pár napja sütöttem kedvességből pain au chocolate-et és lett hozzá kép is, szóval kapóra jött a receptírás. No meg az sem elhanyagolható tény, hogy a tarsolyban levő posztnak való, édesség. Az édességpsoztok meg mindig nagyon menők, mert mindenki szeret látni egy ínycsiklandó gőzölgő forró süteményt.

Na, az ebben a posztban szereplő kép nem annyira ínycsiklandó, mivel telefonnal készült, azonban az ízéről és az illatáról elmondhatom, hogy elképesztő! Elkészülte után két nappal is iszonyú, tömény csoki illat van a lakásban, amit még a hirtelen beköszöntött tavasz által hozott mennyei virág és melegillat sem tud kiűzni. Pedig, isten a tanúm, egész nap nyitva van az összes ablak.

Miért pain au chocolate? Mert a vajas leveles tészta a kedvencem, és mert a csoki hazájában vagyok, mi mást tennék a kedvenc tésztámba mint iszonyú finom 72%-os Lindt-et vagy Cailler-t. Hát így!

CSOKISPÁRNA

Összetevők

  • 450 g liszt
  • 250 g vaj
  • 200 ml tej
  • 20 g cukor
  • 10 g élesztő
  • 5 g
  • 200 ml tejszín
  • 2 tábla min. 70% csokoládé
  • olvasztott vaj
  • kakaopor
  • nádcukor
  • 2 egész tojás + 1 db tojássárgája

Elkészítése

  1. 200g vajat és 45 g lisztet összegyúrtam és az élesztőt a porcukorral és egy kevés langyos tejjel felfuttattam. Miután felfutott a maradék hozzávalóval a csokit és a kakaóport kivéve tésztát gyúrtam és meleg helyen kelesztettem 1 órán át.
  2. Miután megkelt a tésztám, kinyújtottam és a vajas liszttet a kinyújtott tésztám közepére helyeztem. Négy fület húztam a tésztából és mint egy csomagot egymásra hajtogattam a szemközti oldalalait, ezután pedig ismételten kinyújtottam. Majd szimplán háromrészre osztva a közepe felé haladva hajtottam, majd ismét nyújtottam és duplán hajtottam. ezután bedobtam a hűtőbe kicsit hülni még a tésztát.
  3. 30 perccel később kinyújtottam ismételten, megkentem olvasztott vajjal, megszórtam a kakaóporral és apróra vágott irdatlanfinom csokidarabokkal, egyáltalán nem sajnálva. Feltekertem, 3cm széles táskákat vágtam belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Megkentem tojássárgájával és még egy fél órát meleg helyen kelesztettem. Majd 200 fokos sütőben 25 perc alatt megsütöttem.

Lájkold, ha tetszik, írj ha kérdésed van!