eperlekvár

eperleki2

Eperlekvár

Szóval eperlekvár. Sajnos idén későn jön el az eper befőzés ideje, még ezek az eprek is inkább magában ehetőek voltak.

Ahonnan szereztük a Néni szerint, sajnos a rossz idő miatt nem érik az eper. Pedig az eperlekvár befőzésének eljövetele a nyár kezdete számomra. Na jó, még a cseresznye szedés is a nyár kezdetét jelenti. Viszont most volt lehetőség nagy mennyiségben lekvárt főzni.  A végetermék mennyei, a szüleim 2 üveggel 2 nap alatt be is termeltek.

Hajrá Gyerekek! Befőzni jó!

HAGYOMÁNYOS -SEMMI CSICSA- EPERLEKVÁR

Összetevők

  • 1000 g cukor
  • 4000 g eper
  • 3 zacskó 3:1 dzsemfix vagy az egészet befőző cukorral készítsd

Elkészítése

  1. Az epreket jól átmosom, mi duplán mostuk. De szerencsére egyáltalán nem voltak sarasak, koszosak. Ezután kicsumázom és negyedekre vágom (Itt felkészítek mindenkit előre, hogy ez min. 1 óra volt nekem). Ezután megszórom a cukor felével, hogy egy kis levet eresszen és felteszem egy óriás lábosban főzni. Rászorom a maradék cukrot és a dzsemfixet. Egy-két rottyanásig várok, ekkora nekem pont megfelelőre besűrűsödött (kicsit folyósabb). A rottyantás előtt lehet belerakni: jól megtisztított bazsalikomot, vanília magot, vagy apróra vágott gyömbért, esetleg fahéjat. Ha kellően besűrűsödött a lekvár, én az egyik felére még rámentem egy botmixerrel, jobban szeretem ha nem darabos.
  2. Miközben fő a lekvár, 100 fokos sütőben jól kimosott üvegedényekbe vizet teszek és 10-15 perc alatt sterilizálom. Ha kész a lekvár - forrón - a steril üvegekbe töltöm, lezárom és hirtelen a feje tetejére állítom (ezzel a metódussal nem kell tartósítószert ahsználni). Majd dunsztban kihűtöm.

Lájkold, ha tetszik írj ha kérdésed van!