Mentaszirupos mascarponekrémes piskóta eperrel

mentaszirupospiskota

A házi mascarpone felhasználására egy javaslat:Piskóta mentás mascarponéval és eperrel!

Én és a piskóta rosszban vagyunk, nagyon rosszban. Eddig még soha nem sikerült olyan igazi egészszájat betöltős piskótát sütnöm.

Mindig összeszottyan mikor kiveszem a sütőből. Ez felháborító.

De most sikerült kreálnom (több receptből) egy egészen szuper piskóta receptet, ugyan ez is egy kicsit összement, miután kivettem a sütőből de már nem annyira. Puha és habkönnyű, emlékeztet a gyerekkori ízekre.

Igazából a titok abban rejlik – ahogy anyukám mondta – hogy jól  fel kell verni a tojáshabot, szerintem én általában ott rontom el, hogy idő előtt abbahagyom. De arra is vigyázni kell, nehogy összeessen. Ezért raktam bele egy késhegynyi borkősavat is, ez is segíthet.  A másik NAGYON-NAGYON fontos szabály a sütőt SOHA nem szabad kinyitni miközben sül a tészta.  Alapos munka, de utána meghozza az elismerést.

Miután a haszonnövénykertünk szépen gyarapodik, a teraszunk majdhogynem leszakad a sok mentától, így muszáj voltam felhasználni. Szóval saját mentából mentaszirup lett a házi mascarponéhoz keverve. Csodás.

Mentaszirupos házi mascarponekrémes piskóta eperrel

Összetevők

  • 6 db tojás szétválsztva
  • 1 késhegynyi borkősav
  • fél cs sütőpor
  • 3 púpozott ek. finomliszt
  • 3 ek nádcukor
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • 1 csipet
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml víz
  • 100 g cukor
  • 100 ml olaj
  • 250 g kis szemű eper
  • 1 dl tejszín

Elkészítése

  1. A piskótához Habosra keverem a tojások sárgáját a cukorral, olajjal és a vaníliával. A lisztet egy tálba szitálom a sütőporral. A tojások fehérjét kemény habbá verem egy késhegynyi borkősavval. A felhabosított tojássárgáját elkeverem a liszt felével, Majd ráteszek egy réteg tojásfehérjét és arra a liszt másik felét és nagyon óvatosan összekeverem egy fakanállal az egészet úgy, hogy a tojáshab ne törjön össze.Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, és beleöntöm a masszát majd 175 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm a piskótát, ha a teteje megbarnul és elválik a piskóta a sütőpapírtól akkor van kész a tésztám. A megsült piskótát kis ideig a sütőben hagyom hűlni, majd rácsra borítom és lehúzom róla a sütőpapírt megfordítom és teljesen hagyom kihűlni.
  2. A mascarponét előző nap elkészítem (lásd előző poszt). A mentát felaprítom, ha lehet robotgépben. Cukorszirupot főzök úgy, hogy a cukrot felforralom a vízben, majd beleteszem a felaprított mentát. Ha kihűlt leszűröm , bár én mentalevelestül kevertem a mascarponéba.
  3. Habbá verem a tejszínt, óvatosan összeforgatom a mascarponével és hozzáadom a mentaszirupot, ami így szép zöldre festi a krémet. Egy pogácsaszaggatóval kis pogácsákat szaggatok a piskótámból és megkenem a krémmel. A tetejét eperrel díszítem gazdagon.

Lájkold, ha tetszik, írj ha kérdésed van!