mogyoróvaj házilag

photo1-3

natur házi mogyoróvaj

Az úgy volt, hogy a Kedves nagyon szereti a mogyoróvajat és viszont cukormentesen étkezünkik. Itt mi nálunk meg hát a mogyoróvaj választék az alábbi: cukros, nagyon édes gejl, vagy bio, de olyan száraz-szájpadlásratapadós, hogy az nem embernek való, nem az igazi.

Ezért elgondolkodtam vajon, hogy csinálják, elolvastam pár hozzávaló leírást. Kitaláltam, hogy úgy csinálom mint egy alap pestot. És láss csodát, fantasztikum és gyönyör. Eperrel istenkirályság, reggeli müzlivel, banánnal és naturjoghurttal mennyei. Pont olyan az íz ami után sóvárogtunk és  itt 1 kg  sózatlan földimogyoró  és egy liter mogyoróolaj elég olcsó kb. 2000 Ft-ra jön ki (otthon nem tudom, mennyi egy kiló mogyoró, de biztos olcsóbb mint 200g-os üvegekkel vásárolgatni), szóval így ha osztok-szorzok 200 g elég barátira jön ki.

Érdemes kipróbálni, mert gyerekeknek sokkal egészségesebbé varázsolható a reggeli, szerintem imádni fogják egy kis banánnal, vagy lekvárral a piritós tetején.

MOGYORÓVAJ HÁZILAG

Összetevők

  • 425 g földimogyoró
  • 1 kk
  • 3 ek földimogyoróolaj

Elkészítése

  1. Szükség lesz egy lekvárosüvegre, sterilizálva. A mogyorót először durvára darálom, majd egy-két ekanálnyit kiveszek a mixerből, hogy a végén hozzákeverjem a krémhez, én darabosan szeretem. Majd továbbdarálom, mikor elkezd krémesedni, akkor egyenkét hozzáadagolom az olajat, figyelem mennyit vesz fel, én azért adtam hozzá az olajat, mert jobban szeretem, ha nem anynira száraz tapadós az állaga. A végén mehet bele egy kk. só. Szerintem mindenképpen kell bele. Sőt, ha ízesíteni szeretnétek akkor a sóval együtt menjen bele minden fűszer. Kakaopor, fahéj stb.
  2. Ha kész a befőttesüvegbe szedem és rögtön hűtőbe teszem és ott is tárolom, hogy ne avasodjon meg a mogyoró. Ahogy fent írtam, magoskenyérre kenve, eperrel, almával banánnal, müzlivel, tejben főzött quinoával, tejbegrízzel vagy zabkásával isteni.